dijous, 2 de novembre del 2017

"Nuestro grupo podría ser tu vida: escenas del indie underground norteamericano 1981-1991" de Michael Azerrad, playlist del llibre


Nuestro grupo podría ser tu vida de Michael Azerrad és la història del moviment que va donar vida a l'escena de la música alternativa nord-americana durant la dècada dels vuitanta.

Sorgits després de la mort oficial del punk anglès, una part de la joventut americana desencantada, va intentar canalitzar, a través de la música, tota la ràbia que els generaven les polítiques conservadores de Ronald Reagan. Partint d'una actitud punk, basats en l'esperit Do It Yourself i en les ganes de tocar els instruments musicals encara que no en tinguessin coneixements previs, els joves van aconseguir difondre els seus ideals, gravar i publicar els seus propis discos i crear un circuit musical alternatiu a les grans discogràfiques. Van néixer centenars de fanzins, creats per fans i per als fans, que van servir per promocionar aquest moviment ignorat pels grans mitjans de comunicació, i van saber utilitzar les emissores de ràdio universitàries com altaveu per difondre el seu missatge i donar-se a conèixer.

A través de la història de tretze bandes representatives, podrem descobrir com es va forjar aquesta escena integrada per distribuïdores i discogràfiques independents, com SST, Dischord o Sub Pop, fanzines autogestionats com Maximum Rocknroll, Touch and Go o Search & Destroy que, amb el pas del temps, es van convertir en autèntics mitjans d'informació alternatius, i de com van aconseguir crear una xarxa de clubs, cases i locals de concerts que s'entenia al llarg de tot el país.

Des del hardcore polític de Black Flag, passant pel naixement del moviment straight edege, que promovia abstenir-se de beure alcohol, fumar i consumir drogues, i escoltant el rock alternatiu de Minutemen o Dinosaur Jr., el punk rock de The Replacements, el hardcore punk al llarg d'una dècada fins a arribar a la publicació de l'àlbum "Nevermind" de Nirvana l'any 1991, moment en el qual el rock alternatiu va canviar per complet i es va obrir al mainstream.



Azerrad ens explica en aquest llibre, ple d'anècdotes i entrevistes, la història d'aquests pioners de la música alternativa i de com, de mica en mica, van aconseguir canviar l'escena del rock a nivell mundial. Per poder gaudir-lo amb més intensitat, des de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents hem creat aquesta playlist que inclou tots els temes que apareixen en el llibre i que donen una visió molt àmplia del desenvolupament d'aquesta escena.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...