divendres, 11 d’abril del 2014

La "Gramola" de Lidia Damunt

Si busqueu a Lidia Damunt en una biblioteca, la trobareu al número "3" amb els discos de pop i rock. Encara que per cançons com "La escritora", del disc "Vigila el fuego", podria estar al 028 (lectura i escriptura) o al 82 (Literatura) i no desentonaria. "Gramola" el seu últim treball, és un disc de versions que continuarem trobant a l'apartat de pop de la secció de música, però les cançons originals que adapta ens porten d'excursió pels apartats "0.4 Música Llatinoamericana", "0.790 Música Espanyola" i "30-055 Dones i feminisme". 


Tormina del Malmö Menor


A Gramola, Lidia Damunt versiona deu cançons tradicionals i populars iberoamericanes interpretades per dones, i les adapta al seu estil (encara que de vegades sembla que siguin les cançons les que la guien a ella) . Hi trobem tots els gèneres que Damunt ha tocat en altres discos seus, com el folk, el country, el pop i el rock. Però també hi trobem novetats com el reggae, un acostament a la "cançó lleugeura" i el treball amb la veu, que s'obre a d'altres registres. Entre les versionades hi ha Lola Flores, Rocío Jurado -de qui fa les adaptacions més estripades i rockanroleres amb udols marca de la casa inclosos-, Mari Trini (el llibre "Desconocidas & fascinantes" li dedica una entrada, que val la pena llegir), Julieta Venegas o Violeta Parra, entre d'altres. "Gramola" és la primera referència del propi segell de Lidia Damunt, que porta el nom d'una dona que coneix molt bé, Tormina records. Podeu escoltar "Gramola" aquí.


El disco

Lidia Damunt viu a Suècia, però aquest mes està de gira per la península. El dissabte 12 d'abril presentarà al Teatre CAT de Barcelona el seu nou disc acompanyada de Clara Collantes i compartint escenari amb Aries.


Ponchos & Dueling guitars


Bonus tracks. Gramola. Les cançons originals

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...