dimecres, 19 de març del 2014

1eres Jornades Musicals a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia : el reportatge


Aquest mes de març a Caldes de Malavella hem celebrat la primera edició de Jornades Musicals organitzades per l’Escola de Música del poble. A la biblioteca municipal hi hem col·laborat activament. L’objectiu de l’Escola era anar més enllà de les audicions dels alumnes i integrar, d’alguna manera, a tot el poble en la celebració. I ho ha aconseguit.  Per uns dies, nens i grans hem anat amunt i avall, d’una activitat a l’altra. Ha estat bonic veure entrar un nen a la biblioteca mentre en Xevi tocava el didgeridoo o els hipnòtics bols tibetans, adonar-se’n que s’ha equivocat i marxar ràpid cap el taller de percussió que era on volia anar i que es feia simultàniament. O mirar la cua per a recollir entrades, una hora abans de posar-se a la venda, per al concert del Cor Geriona, on hi canten tres noies de Caldes, com si fos un concert d’en Bruce Springsteen. Dies amarats de música, amb audicions, concerts i tallers de consciència del cos per a instrumentistes,  de  Beat Box i de percussió. Tots de gran qualitat i amb èxit de públic.
A la biblioteca vam organitzar dues activitats.


- Per  als més petits: “Els sons de l’Univers” amb la Companyia Alquímia Sonora.
Aquesta és una activitat que ja ha girat per totes les biblioteques de les comarques gironines i ara també a les escoles. A través d’un conte els nens i les nenes descobreixen un nou univers sonor a partir de diferents instruments ètnics: bols tibetans, didgeridoo, tampura, monocordi, saltiri, gong xinès, diapasons i cant d’harmònics. En Xevi Compte és un músic de llarga trajectòria, pianista de formació, que domina tots els instruments que presenta a la perfecció. L’acompanya l’Enri, amb una clara vocació de conta-contes i molta química amb els nens. Una bona combinació.




- Per a nens i nenes d’entre 5 i 12 anys vam preparar un “Taller de Música electrònica” amb el músic de Caldes Pau Cabruja, conegut artísticament com Pauk.
Era el primer cop que organitzàvem un taller de música electrònica i es pot dir que ens el vam anar inventant sobre la marxa. En Pau va venir a la biblioteca amb totes les seves “joguines”: sintetitzador, sampler, caixa de ritmes, loop, gong electrònic, teclats, theremin....


Tot un món musical amb el qual els nens (i els grans) van gaudir de debò perquè ho van poder remenar tot. A més a més, vam picar de mans, vam obrir i tancar cremalleres, vam fer explotar bosses de plàstic i tot el que se’ns anava acudint.  Amb tota aquesta música i tots aquests sorolls, que en Pau va anar gravant i guardant, ha creat un tema nou, el resultat de tot el taller. No us confongueu, no és música electrònica, és el batec de la nostra biblioteca.











Si la biblioteca de Caldes fos un tema musical seria aquest. En Pau Cabruja (Pauk) l'ha creat a partir de tota la música, veus i sorolls que vam gravar al Taller de Música Electrònica del dia 11 de març. Estem emocionades i molt agraïdes a en Pau perquè ha transformat en música el batec de la biblioteca.





Mercè Barnadas Serrallonga
directora de la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...