dilluns, 30 de setembre del 2013

Rock Psicodèlic : playlist musictecària dels pioners lisèrgics



"L'any 2005, dues de les principals revistes angleses especialitzades en música rock- Mojo i Q - van publicar conjuntament un número monogràfic dedicat a la psicodèlia en commemoració dels 40 anys del naixement d'aquest influent moviment cultural que va aparèixer simultàniament a Califòrnia i a Londres i es va estendre per bona part del planeta."

... així començava el primer article que l'AMPLI va dedicar a aquesta música:


En éll presentàvem una extraordinària recopilació dels millors discos (publicats majoritàriament entre 1967 i 1969) segons el criteri de 30 especialistes en música psicodelica de tot el món.  En realitat, en la llista n'hi ha alguns més de 40 ja que en alguns casos consten dos àlbums del mateix artista. 

Naturalment, com en tota discografia selectiva, es pot trobar a faltar aquell o altre artista o títol, o es pot discutir l'ordre de rellevància dels àlbums tal com apareixen en la llista. Tot i així, es tracta d'una formidable referència sonora tant per a qui s'aproxima per primera vegada a aquest món musical com per a qualsevol aficionat que encara no coneixia alguns d'aquests discos. 

A partir d'aquesta discografia hem confeccionat una llista de peces musicals que qualifiquem com playlist musictecària en el sentit de que vol ser una mostra sonora molt ampla i representativa però, al mateix temps, també una mostra molt selectiva.  De la mateixa manera com vam fer al recent post  '1973 : playlist musictecària d'un any prodigiós', la idea és aplicar en la confecció d'una playlist els criteris utilitzats tradicionalment en la tria de CDs per a la biblioteca pública, avaluant i escollint els temes més rellevants de cada un d'aquests àlbums seguint els clàssics criteris de valor artístic, aportació creativa a la tradició de cada gènere i la influència en treballs posteriors.


Tim Buckley


Una vegada més, utilitzem Spotify com la més popular i més completa plataforma de música en streaming en aquest moment  i una vegada més lamentem que en ella no estiguin incloses les obres d'artistes clàssics com Beatles o Pink Floyd, evidentment bàsics en aquesta discografia. De la mateixa manera, sorprén molt agradablement trobar alguns àlbums que abans de la música a internet eren veritables peces de col·leccionista a les quals molt pocs privilegiats hi tenien accés. 

En companyia o solitud, amb el mode de seqüència continua o aleatòria (jo recomanaria aquesta darrera), a volum màxim o com a atmosfera  ambiental ...  Psych In / Psych Out  : una selecció de moltes hores de música non-stop per viatjar dins i fora de la pròpia ment. 

A volar ! 




Jimi Hendrix al Panhandle Park, Haight-Ashbury, San Francisco, CA 
25 de Juny del 1967,  Summer of Love 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...