divendres, 23 d’agost del 2013

Dontlikepiano. Electrònica sense endolls a la Cala Jóncols

Abans que comencés el cicle de concerts de la Cala Jóncols, es va preguntar a tots els músics que hi participaven què era per a ells la música electrònica i què farien si visquessin en un món sense electricitat, si no tinguessin on endollar-se. En aquest vídeo teniu algunes de les contestes que els artistes van donar: 



Però la resposta definitiva a totes les qüestions plantejades, la donarà Rafel Plana (Donlikepiano) a l'últim concert de la Cala Jóncols, juntament amb Jordi Rabascall i Pia Nielsen -que ja han actuat a la cala com a Bearlin i Miss Q- en l'espectacle Electrònica sense endolls que s'estrenarà el 25 d'agost i on sonaran Daft Punk, Björk, Rihanna, Kraftwerk, The Human League, Depeche Mode i potser una mica de Dontlikepiano. Si ens hem de guiar per l'assaig de l'espectacle, sembla ser que el darrer concert de la Cala, com el primer, el de la inauguració , que va anar a càrrec del Quartet Brossa, seran acústics :



Rafel Plana (al piano en el vídeo), és l'home que ha orquestrat tota la moguda de la Cala Jóncols: els concerts, el disc i el punt de llibre Música i Punt, en col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l'associació de bibliotecaris especialitzats en música (musictecaris) Ampli. A més de posar música al punt d'Ada Castells, Rafel Plana també ha creat una playlist amb la música de la cala.

Rafel Plana és pianista de formació clàssica, productor i compositor. Després de més de 150 concerts arreu de l'Estat Espanyol i d'Europa s'introdueix al món escènic on entra en contacte amb les companyies de dansa i de teatre amb les quals desenvolupa projectes com a compositor i director musical. Ha treballat per al Teatro Español, el Teatre Nacional de Catalunya, el Gran Teatro de Cáceres, el Teatro Alcázar de Madrid, el Teatre Poliorama, el Gran Teatre del Liceu, el Teatro de Lisboa, L'Espai Brossa i el Teatre Tantarantana, entre d'altres. A més de darrere el teló, Rafel Planas també ha treballat als Conciertos de Ràdio3, El Mercat de Música Viva de Vic, el Senglar Rock, la Fira de Música d'Arrel de Manresa i la Mar de Músicas. 


Rafel Plana amb barret al Llanto
Dins de la seva llarga trajectòria destaca l'espectacle flamenc El llanto, basat en el poema de Federico García Lorca Llanto por Ignacio Sánchez Mejías; i els seus treballs amb artistes com Rafael Amargo, Bruno Galindo, Carles Benavent, Preston Heyman, Julio Bocca, Jordi Bonell o Shakira. Actualment combina la música per al teatre, el cinema i la televisió amb la producció musical al seu estudi, on tant es dedica al flamenc més pur com a la poesia sonora i l'spoken word o a l'electrònica més avantguardista. 



Després de més de 15 anys en el món de la música per cinema, teatre i arts escèniques, Rafel Plana decideix desdoblar-se i convertir-se en Dontlikepiano i Mr. robot per dedicar-se a la música electrònica i desenvolupar un llenguatge propi que, en paraules del mateix músic "tracta els recursos expressius i la maquinària electrònica amb la mateixa cura que Johan Sebastian Bach composava els seus preludis i fugues". 



La música de dontlikepiano recorda els haikus, desprèn aromes retro i es plena de detalls i de sorollets i té unes intros captivadores. A la web de Dontlikepiano, podeu escoltar algunes de les cançons que formaran part del seu proper treball discogràfic. El tema Check-In Out, ha estat inclòs al recopilatori Ibiza Balearic Chill de l'editorial Clipper's, amb qui Rafel Plana està preparant un espectacle multimèdia en directe pel 2013. Com a Mr. Robot, Rafel Plana està començant una prolífica carrera com a remixer. Les seves produccions per a Matthew Snell, Kenny Wesley i Danielle Whitters aviat sortiran als Estats Units. 



Rafel Plana explicava al Diari de Girona que el que pretenia amb el cicle de concerts La música de la Cala era "vincular la tradició i el patrimoni de la Cala Jóncols amb l'avantguarda creativa musical". Els músics que han actuat als concerts de la cala -que ha comptat amb el patrocini de la ginebra empordanesa Nut- han passat la nit a Jóncols gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors i de l'Ajuntament de Roses que han cedit part de la barraca de pescadors que hi ha a la cala, una de les més antigues de Catalunya. 



"La gent no s'imagina el nivell de les propostes que estem presentant i al·lucina bastant...s'allunya força del chill-out", deia sobre els concerts Rafel Plana. Han passat per la Cala Jóncols : XTRNGR, Miss Q, Boreals, Esperit!, Lasers i Bearlin. I també els Dj's Diego Armando (Xavier Riembau), Dave Bridge, Joan S. Luna i El Gran Patchinko (Bruno Galindo). No estava previst que hi anessin, però també han acabat posant música a Jóncols el veterà DJ2D2 i Herr Bove (Xavi Bové). 




Aquest cap de setmana tindran lloc els últims concerts i sessions de la Cala Jóncols, que aniran a càrrec de Fernando Lagreca i Christian Len (24 d'agost). El dj de Babylon Beach (Eivissa) ha preparat una sèrie de sets especials per Jóncols. Tancarà el cicle l'espectacle Electrònica sense endolls (25 d'agost). El diumenge també es presentarà el primer reproductor físic d'Spotify, dissenyat per Jordi Parra com a projecte per La música de la Cala. La música s'acaba a Jóncols, però l'estiu que ve hi tornarà, perquè sembla que el projecte tindrà continuïtat. Ens veiem allà!



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...