diumenge, 3 de març del 2013

Els playlists del cicle sobre Blues, Country, Rock&Roll i Pop

El febrer passat, com ja us vam anunciar, es va realitzar a la Biblioteca Vapor Vell un cicle sobre la història dels orígens de la música popular americana, des del naixement del blues i el country fins l'aparició del rock and roll i el seu bitllet d'anada i tornada a Europa. Va ser unviatge apassionant al iniciat al Mississipí acompanyat per la millor música americana i britànica. El cicle, impartit amb gràcia i coneixement per Teresa Torres, historiadora de l'art i professora de música, va tenir un èxit de públic extraordinari, cosa que ens anima a proposar-lo a totes les biblioteques: divulgació, amenitat i bones referències culturals. Un cocktail magnífic pels musictecaris.


Pels qui no vàreu poder ser-hi, us passem els 4 playlists lligats a cada una de les sessions. Els playlists, per si sols, no substitueixen la claredat informativa i estètica que aportava la Teresa Torres, però resulten un bon complement iniciàtic. Unes referències imprescincibles que conformen els fonaments de  l'edifici del blues, el country, el rock&roll i el pop. Us hi podeu subscriure!

1) El blues:

"Ser negre i tocar blues és com ser negre dos cops", això va dir B.B. King. El blues es una música íntimament lligada a la història del món negre, de les seves migracions, de la seva esclavitud, de les seves pulsions. Explicar les arrels del blues és, de pas, explicar una tros d’història humana que va comportar l’aparició de la música popular més influent de la modernitat.


2) El country:

"... Amb un banjo i un violí...", el country, la força austera de la música rural americana, amb els seus temes entre alegres i populars va irrompre amb una força inusitada a principis del segle XX.


3) El rock&roll


"Si el diable fes música"... de la confluència del blues i el country, més la incipient electrificació sonora va néixer el rock and roll. La dècada dels 50 va representar el boom d’aquest fenomen que ha traspassat la seva època i s’estén, de forma miriàpoda als nostres dies.


4) El pop

Als anys 60 Europa va recollir el testimoni del rock and roll i hi va afegir una obertura harmònica, una lírica inusitada i unes tornades memorables. És el pop, síntesi de la música popular contemporània. Un do it yourself, on res és tan fàcil com sembla.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...