dimecres, 20 de març del 2013

Black Music Festival'13: The Impressions.Enyorant Curtis Mayfield

Ell no hi serà, però les seves cançons sí. I ja només per això, val la pena acostar-se aquest divendres al concert que oferiran The Impressions acompanyats pels gironins The Pepper Pots al Black Music Festival. Perquè igual que nosaltres, The Impressions, tampoc han oblidat el seu company i membre fundador del grup, Curtis Mayfield. La formació dels The Impressions que actuarà al Black Music Festival, està formada per Sam Godden, uns dels membres fundadors, Fred Cash i Reggie Toran. Aquest últim va substituir Leroy Hutson, que havia estat el recanvi de Curtis Mayfield. 





The Impressions originalment es deien The Roosters i els seus membres eren Sam Godden, els germans Richard i Arthur Brooks i Curtis Mayfield. Més tard se'ls va afegir Jerry Butler i van passar a dir-se Jerry Butler and The Impressions. El 1962 Butler i els Brook van abandonar la banda. Fred Cash va substituir Jerry Butler, i Curtis Mayfield va passar a ser el compositor principal i el solista del grup. 



En aquesta nova etapa, Mayfield va introduir temes polítics a les seves cançons, que esdevindrien himnes inspiracionals pels Moviment del Drets Civils i el Black Pride. La música que acompanyava les lletres reivindicatives de Mayfield, era un soul sedós, majestuós i orquestral, amb uns vents que insuflaven orgull, dignitat i elegància a les precioses harmonies vocals que acompanyaven al solista. 




El 1968, Mayfield va fundar el segell discogràfic Curtom, que contibuiria a crear el so del soul de Chicago. El soul de Chicago està fortament influït pel gospel, té harmonies vocals de suport  i acompanyaments orquestrals amb vents i cordes; mentre que el solista interpreta les cançons amb un marcat accent pop. Juntament amb el soul de Detroit de la Motown, més adreçat al públic blanc, i el soul de Memphis, més cru i brut, el soul de Chicago contribuiria a la revolució soul dels setanta. 



El 1970 Curtis Mayfield va començar una carrera en solitari, on destaquen els àlbums de forta crítica social Curtis (1970), que conté la grandiosa Move On Up i Roots (71), on predominen el funk de deixos psicodèlics i una interpretació pop. Un any després, el 1972, Mayfield revolucionaria les bandes sonores dels films de blackxplotation amb la fardona Superfly.



El 1990, mentre es preparava per a un concert a Brooklyn, a Curtis Mayfield li va caure a sobre una torre de llums que el va deixar tetraplègic i li va impedir actuar més. Va morir el 1999. Les seves cançons, però, continuen ben vives i han estat samplejades per nombrosos artistes de R 'n' B modern i hip hop. Podeu escoltar una selecció de les seves cançons amb The Impressions aquí: 




Sense Curtis Mayfield, The Impressions van continuar fent bones cançons, aquí en podeu escoltar unes quantes corresponents a les etapes de Leroy Hutson i Reggie Touran.







El periodista Neil Strauss, va entrevistar Curtis Mayfield un any abans de morir. L'entrevista està recollida en el llibre Todos te quieren cuando estás muerto. Una de les preguntes va ser la següent: "¿El accidente ha cambiado alguna de sus ideas sobre la vida o con lo que se supone que tenemos que hacer con el tiempo que se nos ha concedido?
Mayfield: Bueno, no, nada ha cambiado demasiado. Soy la misma persona. Solo que soy paralítico. Claro, tienes que lidiar con las complicaciones de estar así, pero mi estado de ánimo todavía es tan bueno como puedo. En todo caso, después del accidente y de ver a gente de todos los colores, razas y credos venir en mi ayuda y recibir su amor, respeto y, sobre todo, sus oraciones, tengo que creer más en la humanidad". La resposta de Mayfield, transmet el mateix que les seves cançons: Dignitat, respecte i fe i esperança en un futur millor. It's allright!

BONUS TRACK

He preparat un modest recull de CD's de funk i soul que podeu trobar a la Biblioteca Ernest Lluch (Girona), que ve acompanyat d'aquesta playlist. 

1 comentari:

Fonti ha dit...

Extraordinari post, extraordinària música !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...