divendres, 22 de febrer del 2013

De Penitents a Mississippi: un any “On the Road”

 

El 10 d'octubre de 2011 un tren amb destinació a la regió del Mississippi, sortia de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents amb la finalitat d'explorar les terres que respiren el jazz i el blues, oxigen musical per als amants dels sons amb arrels afroamericanes.

El viatge i l'aventura, ens han permès conèixer paisatges sonors que Mark Twain hagués desitjat descriure, músics que han venut la seva ànima al diable per poder tocar com Robert Johnson i melòmans amb l'esperit més negre que una nit sense lluna.

* Veieu aquí el nostre itinerari d'activitats:

Des de la cuneta: veient passar Robert Johnson: conferència musical. A càrrec de Manuel López Poy, periodista, i Hernán “Chino” Senra, guitarra. (Novembre 2011).
Manolo L. Poy és autor dels llibres: Camino a la libertad: una historia social del blues i Los días azules: ficciones del blues


Louis Armstrong. Audició comentada. A càrrec de Big Mama Montse, cantant. (Novembre 2011).

Dames del Blues: circ i vodevil. Classe oberta al públic dins del Curs d’aproximació al Blues intèrpret a intèrpret de L’Escola-Taller de Blues de Barcelona. A càrrec de Big Mama Montse. (Gener 2012)

* Cicle Blues and Roll (Abril a Juny 2012):
Blues + Country = Rock and Roll. Des del començament fins el 1959. A càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l'art. (3 sessions)
Muddy Waters. A càrrec de Big Mama Montse.
Els secrets de l’harmònica. A càrrec de Joan Pau Cumellas, harmonicista a Barcelona Bluegrass Band i Mr. Hurricane Band, entre d'altres formacions .
Master Class oberta de guitarra. A càrrec de Mario Cobo, guitarrista a Los Mambo Jambo, Barcelona Big Blues Band, Bob Pills i Flamingo Tours.
Taller d’instruments musicals per a nens i nenes. A càrrec d’Olga Barrio, responsable de la sala infantil de la nostra biblioteca.
Master class oberta de bateria. A càrrec de Martí Elías, bateria a bandes com Barcelona Big Blues Band, Chino & The Big Bet i Bernat Font Trio.



* Tardor 2012:
La cara negra del rock and roll. A càrrec d'Amadeu Casas, guitarrista.
Master class de saxo: A càrrec de Dani Pérez, saxofonista a bandes com The Big 3, Barcelona Big Blues Band, entre d'altres formacions.
Jam session de jazz. A càrrec de la Fundació Catalana Jazz Clàssic.
Big Mama presenta Big Mama Thornton, la veu privilegiada del blues. A càrrec de Big Mama Montse.
Aprendre a escoltar jazz i gaudir-ne. A càrrec de Ricard Gili, boss de la Locomotora Negra.
Entre el cel i l’infern: l’esperit del blues. A càrrec de Manuel López Poy  i Hernán “Chino” Senra.


* Passatgers que van agafar el nostre tren al llarg de l’itinerari: 385 assistents a les activitats musicals. 
* Pressupost per a 365 dies: 2200 €. 


* Quadern de viatge que hem elaborat: Bebop i Lula: jazz, blues i altres fílies musicals. Butlletí que recull les novetats de la biblioteca,  activitats programades i recomanacions mestisses de llibres, cinema i cd's de diferent pelatge. Números publicats: maig'12juny'12, octubre'12, novembre'12.


* Els companys de trajecte: Associació Capibola Blues, Escola-Taller de Blues de Barcelona, Societat de Blues de Barcelona, La Hora del Blues, Litres de Blues, BadMusic BluesFundació Catalana Jazz Clàssic

* Adquisició i classificació de la nostra mercaderia: 617 documents incorporats a la col·lecció d’acord amb una classificació “híbrida": combina l'emprada per les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona + una extreta de la màniga del mismíssim Henry Shaw Gondorff , això sí, inspirada en la biblioteca més weird del món : 

 Foto: John Henry Faulk Central Library, Austin (Texas). Secció de música.

Foto: Biblioteca Vallcarca i els Penitents, Barcelona. Fons especial : música negra + gèneres afins. 

I l’aventura continua a tot tren!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...