divendres, 11 de novembre del 2011

La Biblioteca d'AMPLI #11: Aprenentatge sense esforç

Dels molts llibres que poden entrar aquesta sèrie, pocs seran tan aparentment senzills com aquest: es diu Effortless Mastery i el va escriure el gran pianista i pedagog Kenny Werner. Es tracta d'un llibre admirable, humà, desmitificador, graciós, clar. Un llibre que substitueix, en la seva claredat zen, a desenes de manuals d'aprenentatge tècnic. Un llibre que proposa un acostament sensible a la música.


Kenny és un pianista de jazz, que potser no ha arribat a ser una figura reconeguda en solitari, però la seva discografia és de primera filera. Trobareu alguns discos a les biblioteques, aquí.
La seva discografia completa és aquesta:
El llibre, publicat l'any 96, és una meravella per alliberar les capacitats creatives de qualsevol persona que vulgui fer quelcom amb la música. Kenny demostra que la música no és una disciplina escolar, no és un art que exigeix virtuosisme i talent innat. La música és una via de comunicació estètica a través de sons que tothom pot provar utilitzant la seva sensibilitat.



Els seus exemples són clars i busquen desactivar prejudicis, bloquejos i malentesos en relació a la creació i la interpretació artística. Probablement el trompetista menys tècnic, menys dotat de la història de la música es va anomenar Miles Davis, i encara no podem assumir tota la quantitat de bellesa que va saber produir, admirablement.

A cavall entre l'autoajuda i el mètode lliure, Effortless Mastery és un llibre que pot servir a qualsevol creador, de qualsevol disciplina. El seu nivell d'aprofundiment i de senzillesa és tal, que un pintor, un escriptor, un actor, poden sentir el seu benefici des de les primeres pàgines.

Per completar el llibre, Kenny Werner ha fet diversos clínics arreu del món. Per sort estan a youtube. Un en serveim dos. Al primer vídeo, Kenny Werner improvisa o rememora senzilles melodies fugint de qualsevol virtuosisme, apel·lant només a la sensibilitat i a Chico Marx. Les seves explicacions, clares, humorístiques, són un complement excel·lent al llibre:



El segon vídeo, que completa el clínic, Kenny valora la música dels spots publicitaris, de les pel·lícules més insospitades. A qualsevol lloc inesperat es pot trobar art:



El llibre no s'ha editat ni en castellà ni en català, però un nivell elemental d'anglés permet gaudir-lo plenament. Està catalogat a la Biblioteca Vapor Vell. No us perdeu l'ocasió de fer una aproximació amorosa a la creació. Que ningú digui que un talent congènit és l'única via per l'activitat artística. La cerca de bellesa lúdica és una arrel popular universal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...