dimarts, 27 de setembre del 2011

El primer video musical de la història

La imatge de qualsevol interpretació musical anterior a l'enregistrament videogràfic ja s'ha perdut, irremissiblement. No veurem Palestrina, ni Monteverdi, ni Beethoven, ni Schubert. La data definitiva que divideix l'oblit del record és el llindar que va del 1894 al 1895. A partir d'aquí tot pot ser recuperable, o sigui que sempre hi haurà musictecaris i diletants organitzant i desvetllant documents.


Aquest film és conegut com s L'Experimental Film Sonor Dickson, és el primer film amb àudio en directe de que es té noticia. Va ser enregistrat als estudis de Thomas Edison, a New Jersey, com a prova per un dels seus invents: el kinetophone. A la pel·lícula -d'escassos 17 segons- William Dickson interpreta la melodia “Song of the Cabin Boy” de l'òpera “The Chimes of Normandy“, composada per Robert Planquette l'any 1877. Una prehistòria audiovisual.


Interior del kynetophone

A la gravació que us oferim veureu dos homes ballant. Podrien ser operaris de l'estudi d'Edison, el famós Black Maria. La lletra de la cançó (que ningú canta) descriu la vida dels mariners, sense dones. Això podria explicar aquest curiós ball entre homes. Però també la conjuntura, l'entorn del laboratori, el perquè sí, i qualsevol altra hipòtesi històrica.

File:Black Maria.jpg
El Black Maria, l'estudi d'Edison

L'experiment formar part dels primers intents d'edison per tal d'arribar a enregistrar la vida. Va fallar per un problema de sincronització entre el só i la imatge. Malgrat, la fallida, el cilindre de cera va restar als magatzems de la Library of Congress. Es va donar per perdut durant molts anys fins que un catalogador va escriure un registre on es describia un cilindre amb una etiqueta que deia: "Violí per WKL Dickson amb Kineto". Era el 1964.



Edison, entre els seus invents

A finals del segle XX, els responsables de l'àrea de pel·lícules de la Library of Congress van reparar el cilindre, regravant-lo i sincronintzant-lo. I per això us el podem oferir ara. La trajectoria comença per un inventor, passa per un violinista, uns arvivers, un catalogador, diversos tècnics i acaba per youtube.

El vídeo que us oferim és un muntatge que explica breument aquesta història. S'ofereix el vídeo 3 vegades. A les 2 primeres sentireu el soroll del cilindre. A l'última aquest só ha estat esborrat. Agafeu les ulleres per veure la història i oblideu-vos de la prolixitat del nostre temps. Ara, aquí, és 1894:



Directament des de les catacumbes, el primer video musical divideix la nostra història en dos. El musictecari del temps present obre els ulls enormement, i ho escampa als 4 vents. 117 anys d'enregistraments videomusicals ens esperen!

1 comentari:

Lórien ha dit...

La Library of Congress és una mina!

Gràcies per AMPLIAR la descoberta ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...