dijous, 24 de juny del 2010

Música local i Festival PopArb


A les biblioteques públiques que conec el pop-rock és un gran calaix desastre: tot hi té cabuda. I si busques alguna cosa, tira-t’hi de cap i remena a veure què trobes. Les eines que tenim per recuperar la música, pròpies de quan la biblioteca encara funcionava amb fitxetes manuals de paper... deixen força que desitjar (proveu de buscar country, punk, grunge, o pop català...).

Avui en dia amb prou feines és separa pop-rock nacional (i que cadascú li doni la dimensió que vulgui al terme “nacional”) del calaix de pop-rock general. Que jo sàpiga només Fort Pienc, Vapor Vell i la biblioteca de Sant Sadurní d’Anoia tenen aquesta distinció. Pot ser?
Separar música pop-rock internacional de música pop-rock nacional: no és una separació per gènere... però facilita l’accés de l’usuari a la música. I dóna un toc d’entitat a la música que es fa aquí. La lògica comercial de qualsevol botiga de música, així ho veu i sembla que els hi funciona.

I per filar més prim i complicar encara més les coses: la música local hauria de tenir un racó a la col·lecció de cada biblioteca. Música local de la nostra ciutat o municipi, comarca, àrea metropolitana... o el que sigui. Música fet pels artistes d’aquí (cantin en l’idioma que cantin). Músics que no acostumen a estar a la llista dels més venuts, ni dels més punxats ni dels més descarregats. I en canvi, que tenen un públic nombrós i fidel.

Les biblioteques hauríem de reservar una part del nostre pressupost i espai per a la música més propera. En alguna altra ocasió ja us ho vaig dir i ho repeteixo: si tenim tan assumides dels col·leccions locals “generals” a les biblioteques... per què no incloem, d’una vegada, la música?

A banda de destinar diners, espai i temps (qui en tingui) a la música local, caldrà també difondre-la. Com es faci, un altre cop dependrà de les ganes, habilitats i imaginació de cadascun de nosaltres.

El Festival PopArb ens dóna una excusa perfecta per fer-ho!
Des de 2005, aquest festival de petit format, cita els seguidors de la música pop catalana a Arbúcies durant un cap de setmana.
Aquest cop serà els dies 25 i 26 de juny i actuaran Rosa Luxemburg, Els Amics de les Arts, Joan Colomo, Delafé y las Flores Azules, tarántula, Standstill, Dorian, Mendetz, Fred i Son, Maria Rodés, Sedaiós, Roger Mas, Al brigada, Sanjosex, nímic, Mishima, Mujeres, The Pinker Tones...

Cliqueu a la imatge d'aquí sota i accedireu al playlist de l'Spotify d'alguns dels grups que actuen al Festival. Si no teniu accés a Spotify, aneu a la web del PopArb i a l'enllaç "cartell" podeu trobar la noticia de cada grup, un vídeo i l'enllaç al seu Myspace.





Va, musictecaris creatius, penseu una mica i segur que podeu trobar la manera de relacionar el que passa al vostre voltant (PopArb, altres festivals d’estiu, festes majors... els que sigui) per relacionar-los amb la música que tenim, o estaria bé que tinguéssim, a les nostres bibliteques.

3 comentaris:

e. ha dit...

com a usuària estic d'acord amb aquest article, deixant de banda que la selecció d'algunes biblios és molt pobre. No és el cas de Vapor Vell i Fort Pienc. De fet, he convertit la Vapor Vell en una de les meves biblios de referència, malgrat no és de la meva ciutat! Gràcies per la tasca que feu i per les joies que teniu.

mont ha dit...

.. Magnum, m'has donat una idea... sí, separar el 2 a Clarà.... !!! demà marxo al PopArb.. probablement el millor festi que es fa a Catalunya! És precisament aquesta línia (música feta a cat) la clau del seu èxit i el que proporciona al seu cartell una coherència i una personalitat pròpia. Per molts anys PopArb

Magnum ha dit...

Óstres, e.! Moltes gràcies... Esperem que aviat no et calgui venir fins a Vapor Vell expressament i que puguis trobar tot el que t'interessa a qualsevol biblioteca que tinguis a prop...

Au, Mont, a difrutar!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...