dissabte, 22 d’agost del 2009

La cançó de l'estiu # 11 : any 1989, La Lambada

El single que va sonar tot l’estiu del 1989 el vam conèixer amb aquest nom: la Lambada.
En realitat lambada és el nom genèric del ball brasiler, una barreja de carimbó, reggae, salsa i merengue. Podeu llegir l’explicació de la Wikipedia (en castellà) si cliqueu aquí (...no us perdeu els enllaços al Youtube amb un curs per aprendre a ballar-la!!!).
El nom real de la cançó era Chorando se foi, i la cantava el grup francès Kaoma.
El productor del grup viatjant per Brasil va “descobrir” la lambada, va comprar-ne els drets de 300 cançons i havent tornat a França va crear el Grup Kaoma que va fer fortuna amb el hit que coneixem.



L’estiu de 1989 jo tenia 10 anys... I recordo, no d’ara d’haver vist el vídeo varies vegades, sinó recordo de veritat de veure’l per la tele i sentir la música allà on fos. Recordo el nen i la nena rossa que volen ballar i el cambrer xungo que no els deixa, recordo les faldilles curtes i les dues parelles ballant juntes com si fossin una sola... Potser per mi és la primera cançó de l’estiu de la que tinc consciència. Potser per això ara que l’escolto no em sona tan patxanguera (en el mal sentit de la paraula) com les altres que he anat recordant aquests dies llegint l’Ampli o preparant els posts. Potser vosaltres, si la vau viure una xic més d’adults, la trobeu tan cutre com qualsevol altra cançó de l’estiu?

(suspir)

Una curiositat: la Wikipèdia castellana, sota l’entrada Lambada, diu:
El video de la Lambada, que popularizó este baile en todo el mundo, se filmó en un chiringuito de la isla de Tagomago, en el noreste de la isla Ibiza.
La Wikipèdia inglesa, sota l’entrada Lambada (Kaoma Song) es pot llegir:
The video, filmed on Cocos beach in the city of Trancoso, in the state of Bahia, Brazil, features the Brazilian children duet Chico and Roberta.
... així que ens quedem amb les ganes de saber on coi es va filmar el vídeo.

Podeu mirar el vídeo i fer votacions. El guanyador/a tindrà el privilegi de ballar una lambada amb qualsevol dels musictecaris que participem a l'Ampli (hehehe).


Chorando se foi és un plagi força descarat d’una cançó titulada Llorando se fué del grup bolivià Los Kjarkas. Aquest van denunciar Kaoma i van guanyar el plet.

Vegeu el vídeo (imperdible!!!) de la cançó original:

3 comentaris:

Lórien ha dit...

La Lambadaaa!!! Si no l'haguessis fet tu l'hauria publicat jo, aquest post!!!!

Quina gran cançó i quin gran ball! Em vaig passar tot un estiu ballant-la!!!!

Magnum ha dit...

Recordar la lambada ha estat una revelació... S'hauria de crear un concurs nacional d'aquest ball, oi?
: P

Anònim ha dit...

Ejem, jo tenia el vinil...me'l van regalar...però també m'he n'havia fet un tip de ballarla a les festes majors (bueno, intentant-ho)...sembre buscant el roce ;-)

Jaume Vilarrubí

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...