dimarts, 20 de gener del 2009

Babelteca, retrats de lectors a la Mediateca de Lorient

Ens complau reproduïr un interessant i significatiu vídeo que hem trobat en un article dels nostres amics del bloc Mediamus. Com es tracta d'un document en francès, hem traduit bastant literalment al català la seva presentació esperant que això pugui facilitar una mica la seva comprensió.


Babelteca
, donat que la Mediateca de Lorient se'ns presenta com una cruïlla exemplar d'acollida i trobada de representants de llengües i de cultures internacionals.

L'escolta d'aquests lectors evocant el seu recorregut i la seva relació a la mediateca es revela molt instructiva, en principi sobre el paper d'una biblioteca enmig de la ciutat com a centre de recursos d'informació, d'ensenyament i de cultura, però igualment com a lloc d'intercanvi i de repartiment del coneixement, i simplement de trobada.

Majoritàriament, els usuaris que s'expressen en entrevista en aquesta pel·lícula són estudiants, vinguts d'horitzons molt diversos : Bulgària, el Camerun, Rwanda, Armènia, Xile, Argentina, Espanya, Portugal, la Xina, o fins i tot Mayotte (Col·lectivitat d'ultramar de l'Arxipèlag de les Comores a l'Oceà Índic) i que aporten una mirada comparativa a la vegada seriosa i graciosa sobre l'aquí i allà.

Per a l'anècdota, França no apareix com una nació particularment festiva, sobretot a partir de les set del vespre fora dels tres mesos d'estiu !
L'estudiant originari del departament de Mayotte, lamenta igualment que el seu departament que forma part de la República francesa sigui quasi desconegut pels seus compatriotes de la metròpoli, i que la seva música no sigui representada en els prestatges de CD de la mediateca. Una observació certament vàlida per a una gran part de les biblioteques públiques franceses i que convé prendre en consideració.

Babelteca, retrats de lectors a la mediateca de Lorient és una pel·lícula plena d'ensenyament i d'humanitat que ens recorda que la riquesa d'una biblioteca no es funda únicament en les seves col·leccions documentals sinó també en l'aportació dels usuaris que la freqüenten.

Babelthèque Portraits de lecteurs - Médiathèque de Lorient (2007) (32 min)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Cest magnifique! Gràcies per l'explicació en català, ara he entès millor de què anava el vídeo ;-)

Fonti ha dit...

merci a tu per llegir, mirar i comentar :-)

mediamus ha dit...

Hi Marta, Hi Fonti,
I like this video because it shows the library in a very positive way. It's not so usual to meet people who are enthusiastic about their library! Do you know than similar videos about catalan or spanish libraries and their public ?

Fonti ha dit...

No pas jo :( ... potser algun lector d'aquest bloc...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...