dilluns, 29 de setembre del 2008

Promenade musicale pour la France: 1ère partie

IRCAM

Aquesta sèrie, que constarà en principi de tres capítols, és el fruit d’un intercanvi entre musictecaris francesos i catalans iniciat pel nostre amic Nicolas Blondeau, de la
Médiathèque de Dole, a l'est de França, quan ens va demanar informació sobre els que consideravem com a músics catalans més representatius de qualsevol època i gènere. Amb ella, els nostres amics de Dole van publicar dins el bloc musical Mediamus la sèrie Galeria de músics catalans part 1 i part 2 que us convidem també a visitar.
Posteriorment vam demanar al propi Nicolas i a la nostra amiga
Sophie Cornière, de la Bibliothèque Saint Sever de Rouen, a la Normandia, les seves recomanacions de música francesa.


IRCAM

Com veureu, i sense que ho demanéssim, en general queden obviats els noms més coneguts i habituals, cosa que considerem particularment enriquidora.
Sempre és difícil escollir aquestes coses, més tractant-se d’un país de la categoria cultural francesa, on qualsevol selecció deixa fora centenars de noms de molt alt nivell. El resultat és un panorama molt variat on veiem una especial atenció per artistes que, tot i ser etiquetats habitualment dins la chanson o el rock, tracten de fugir del clixé i incorporen a la seva música alguna aportació creativa, original o personal. Tanmateix, trobem estimulants visites a venerables i menys conegudes personalitats del jazz i l’avant-garde francesa.

Presentem aquesta promenade en l’ordre que l’hem rebut. Els noms van arribant successivament a la memòria dels nostres col·legues del nord .
..

Merci beaucoup nos amis!



El primer lliurament de Nicolas comença amb ...

Sanseverino (1961)
Cantant d'origen napolità nascut a Paris i gran admirador del jazz manouche de Django Reindhart.
http://www.sonymusic.fr/sanseverino/exactement/


Maigrir



Kat Onoma (1980 - 2004)
[en grec: "Com el seu nom indica"]
Grup d'Strasbourg influenciat per Velvet Underground, Ornette Coleman, Troggs o el mateix Leonhard Cohen. La seva treballada música, ombrívola i amb textes de qualitat, va atorgar a la banda un gran prestigi entre la crítica que no es va traslladar al gran públic.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Kat_Onoma

La chambre



Alain Bashung (1947)
Cantautor i actor nascut a Paris, esdevé una important figura de la chanson i el rock a principis dels 80. De gran influència per a molts artistes de la nova escena francesa.
http://alainbashung.artistes.universalmusic.fr


La nuit je mens




Lo'jo (1982)
Grup format a Angers per Denis Péan (veu i teclats) i Richard Bourreau (violí/kora) per on han passat nombrosos membres de variada procedència. La seva música combina principalment elements del folk francès i nord-africà.
http://www.lojo.org/

Jah Kas Cool Boy




Ulan Bator (1993)
Grup de referència del post-rock europeu de sonoritat noise i experimental influenciat pel krautrock i el rock industrial. Coneguts arreu gràcies a les seves col·laboracions amb els llegendaris Faust.
http://www.ulanbator-archive.com/

Femme canibale




Continua el passeig amb alguns músics francesos una mica més coneguts (... tal vegada perque utilitzen l'anglès?):

Daft Punk (1993)
Projecte creat per Guy-Manuel de Homem-Christo i Thomas Bangalter considerat com un dels més influents dins l'escena dance dels anys '90.
http://www.daftpunk.com/

Around the world



Air (1995)
Grup de música electrònica i trip hop format per Jean-Benoît Dunckel i Nicolas Godin. La banda ha estat altament aclamada per la crítica, especialment pel seu segon LP, anomenat Moon Safari. El seu so es basa en sons de sintetitzadors d'artistes dels '70 com ara Jean Michel Jarre i Vangelis, Pink Floyd o Tangerine Dream.
http://www.pocket-symphony.com/

Time Machine with Mike Mills



Phoenix (1997)
Grup de pop rock format a Versailles dins el mateix moviment de bandes com les esmentades Air i Daft Punk.
http://www.wearephoenix.com

Too Young



Sébastien Tellier (1975)
Compositor, multi instrumentista i cantant parisenc, també en l'òrbita dels Danft Punk i els Air. Canta tant en francès, anglès com italià. Anecdòticament, en l'edició d'aquest any, va causar certa polèmica al seu país en ser el primer representant francès cantant en anglès al delirant Festival d'Eurovision. [En defensa de Tellier direm que Franco Battiato també va participar una vegada en aquest famós esdeveniment].
http://www.sebastientellier.com

La dolce vita



Tahiti 80 (1993)
Grup de synth pop i downtempo format a Rouen. La banda ha obtingut un cert èxit, principalment ... al Japó.
http://www.myspace.com/tahiti80

Changes



Fins aquí la primera part del passeig; en la tercera, el nostre amic ens portarà a territoris del jazz, la música contemporània i la chanson.

Continuarà...

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...