dilluns, 9 de juny del 2008

Helder Moutinho: el nou fado en directe a Barcelona

La nostra amiga i companya Marta Bramon, apassionada fan de la música de Lisboa, ens convida a conèixer un dels seus músics més apreciats.

foto: web oficial de Helder Moutinho

El passat diumenge 8 de juny, degut a un canvi d'última hora en la programació del concert de cloenda de la Setmana Cultural "Portugal Convida" a Barcelona, vam tenir el privilegi d'assistir a un petit i inusual concert de Helder Moutinho, un dels nous fadistes de referència a Portugal.

Petit, perquè va ser breu (uns 50 minuts), i perquè el repertori es va basar sobretot en fados molt populars. I inusual per ser a l'aire lliure i a mitja tarda, quan allò més típic és que el fado es toqui i es canti en un lloc tancat i quan ja és més de nit que de dia.

Helder Moutinho forma part d'una de les nissagues més destacades dels últims anys en la història musical de Lisboa. És el segon de tres germans dedicats a la cançó lisboeta. Només cal dir que el germà més gran és Camané, de qui es va dir un dia que era el successor en masculí d'Amalia Rodrigues.

Helder Moutinho, a banda d'interpretar fados, és també mànager de molts cantants de la nova generació com Mafalda Arnauth o Joana Amendoeria, i també de veteranes com la immensa Argentina Santos; a més de ser un prolífic lletrista.

Helder Moutinho anava acompanyat a Barcelona de músics també reconeguts en el món del fado, en una formació cada vegada més típica: una guitarra portuguesa, una guitarra espanyola i un baix. El repertori el va basar sobretot en temes populars, com "Lisboa à noite", que va cantar amb una convidada que no podia faltar, Névoa, la cantant de fados catalana més coneguda. Potser la interpretació que jo destacaria més seria la de la cançó "Ao velho cantor", un fado menor deliciosament cantat, a pesar del so una mica descontrolat i del murmuri dels cotxes i de la gent.


Helder Moutinho Ao velho cantor

I ara només queda esperar el concert del propi Camané, juntament amb Mariza i el gran Carlos de Carmo, el juliol al Festival de la Porta Ferrada. Un esdeveniment de luxe pels amants del fado.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...