dimecres, 9 d’abril del 2008

Amargós als 50 Grammy Awards

No és habitual sentir a parlar de qui aconsegueix el Grammy a la Best Classical Contemporary Composition que, aquest any, es va concedir a la compositora Joan Tower per la seva peça per a orquestra, Made in America, obra sobre la qual podeu veure un interessant vídeo on ella mateixa ens presenta el material temàtic acompanyada al piano (en anglès).

No obstant, la nominació d'un compositor català per a aquest premi ha tingut un cert ressò en els medis. Com ell mateix preveia, era molt difícil aconseguir-lo competint amb quatre compositors nord-americans, però la simple nominació suposa probablement el millor reconeixement obtingut per un dels nostres millors músics.



Joan Albert Amargós
compositor i director d'orquestra, concertista de piano i clarinet
Barcelona (2 Agost 1950)


Música orquestral, música de cambra, rock, música per a cinema i teatre, música per a infants, òperes, música coral, jazz, música per televisió, arranjaments per a cantants... la seva obra és extensa, variada i sempre original.
El "toc" Amargós es fa sempre present, sigui quin sigui el tipus de música que es tracti.
És un toc que busca la veu pròpia en l'àmbit de la música europea i mediterrània.
Música complexa que arriba a l'oient amb naturalitat.

El passat novembre del 2007 es va representar al Teatre Nacional de Catalunya la seva òpera El Saló d'Anubis , una reflexió sobre el transcurs de la vida avançant cap a la mort a través del llenguatge del cabaret i dels trucs de màgia.
Us convidem a veure aquest reportatge amb fragments de l'espectacle i comentaris de l'autor.



El proper diumenge 13 d'abril de 2008 està programada l'estrena de la seva darrera obra: Homenatge a Michael Brecker (Concert per a saxo alt i orquesta) a l'Auditori de Granollers, sota la direcció del compositor.

L'obra Northern Concerto, per la qual va ser nominat als Grammy no s'estrenarà fins el novembre del 2009
al Teatro Monumental de Madrid.
















L'enregistrament de l'obra s'inclou en el SACD col·lectiu Movements (Dacapo, 2007) juntament amb obres de Daniel Börtz i de Steven Stucky , de propera adquisició per a la xarxa de biblioteques de la província de Barcelona.













... mitjans dels anys 70, Barcelona, Sala Zeleste, onda laietana ... en aquell ambient va aparèixer un grup que destacava notablement per la seva qualitat musical, Música Urbana. Dirigit per Amargós, el conjunt presentava un virtuosisme tècnic poc habitual. Els seus dos únics enregistraments son testimoni d'una època digna de merèixer un article a l'Ampli. Us proposem escoltar un tema de cada disc. L'època més rockera del mestre.

Música Urbana (Zeleste/Edigsa, 1976)











J.A. Amargós, Luigi Cabanach, Carles Benavent i Salvador Font amb col·laboració de Lucky Guri i Aurora Amargós. Enregistrat l'abril de 1976 als estudis Gema-2 de Barcelona amb producció de Rafael Moll. Fotografia de la coberta: Colita.

tema: Violeta (J A Amargós)




Iberia
(RCA, 1978)











Jaume Cortadellas, Salvador Font, Matthew Simon, Carles Benavent, Jordi Bonell, J.A. Amargós, castanyoles: Aurora Amargós. Enregistrat als estudis RCA de Madrid.

tema: Invitation au "xiulet" a Paul Hindemit (J A Amargós)




Més informació sobre la trajectòria artística de Joan Albert Amargós en un bon article a la wikipedia i un sorprenent anàlisi dels enregistraments de Música Urbana en el bloc de Lisa Sinder (en anglès).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...